Proiect 1.Atelier

La sfârșitul lunii august 2024 s-au derulat o serie de ateliere educative adresate elevilor din clasele primare ale Școlii Gimnaziale din comuna Tămășeni și tinerilor de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din comuna Săbăoani, în parteneriat cu Asociația Da’DeCe (Iulia Iordan – coordonator, Mona-Silvia Timofte – formator). Acțiunea a fost parte a proiectului „Muzeul Colectivizării, model de proiect cultural antreprenorial pentru animarea unei comunități rurale”. Aceste ateliere au fost dezoltate nu numai sub umbrela acestui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, gestionată de Administrația Fondului Cultural Național, ci și în conjucție cu evenimentul „Noaptea Muzeelor la Sate”, ediția a 2-a, pentru creșterea vizibilității și a impactului acestei initiațive.

Este un proiect cultural antreprenorial derulat în jurul unui proces amplu și original de planificare și de conceptualizare a primului Muzeu al Colectivizarii din România, gândit ca un incubator de experiențe și de inovație muzeala într-un spațiu rural. Este un demers care a început în anul 2019 și care va fi finalizat, prin acest proiect, la sfârșitul anului 2024, în com. Tamașeni, jud. Neamț, profund afectată de fenomenul comunist al colectivizării. Timp de peste 12 luni am adunat oameni și organizatii, am povestit, expus și interpretat colectivizarea exploatând inclusiv imaginea ”Chiaburului”, ”dușman simbolic al poporului” din anii 50, folosit ca pretext pentru declanșarea operei dramatice de depersonalizare și de deposedare de propriul pământ a țăranului român.

În mod particular, experiența pedagogică derulată în data de 31 august 2024 a atins unul dintre dezideratele importante care priveau implicarea membrilor comunitații în procesele de fidelizare, de conținut si de functionalitate ale acestui viitor muzeu. Este vorba despre creșterea gradului de alfabetizare culturală și de expunere la patrimoniul cultural local și la resursele didactice ale muzeului a acestor copii și adolescenți din cele două comune nemțene, din rândul cărora se vor forma următoarea generație de voluntari și de activiști ai Muzeului Colectivizării.

Ce înseamnă „colectivizare”? Am mai auzit undeva acest cuvânt? Și de ce are nevoie de un întreg muzeu dedicat lui? Ce legătură au obiectele și poveștile pe care acest muzeu le păstrează cu noi? Acestea sunt doar o parte din întrebările explorate alături de copiii care au participat la atelierul „Colectivizare, ce cuvânt mare!”. Am lăsat întrebările și curiozitatea să ne ghideze pașii prin Muzeul Colectivizării, am investigat obiectele expuse pentru a afla câte povești poate spune un singur lucru, ne-am lămurit ce înseamnă „colectivizare” și am căutat în scris și prin desen să aflăm ce legături există între acest muzeu și fiecare dintre noi.